Faptul că țara noastră este una care oferă resurse umane bine pregătite în domeniul IT-ului nu mai surprinde pe nimeni în ultimul deceniu însă Biroul european de statistica Eurostat a scos la lumină un aspect foarte interesant despre România.

Conform rapoartelor făcute publice în aprilie 2017, Bulgaria și România ocupă primele doua poziții din Uniunea Europeană în ceea ce privește ponderea femeilor în rândul specialiștilor tehnologiei informației și comunicațiilor de pe piața muncii. Această statistică este mai mult decât îmbucurătoare într-un permanent context defavorabil pentru imagine României ca o țară aflată la marginea Uniunii și cu multe probleme sociale însă cu puține soluții și rezultate de progres.

Exact acest aspect răstoarnă foarte multe idei preconcepute despre România și mai ales cele care vor să scoată în evidență faptul că integrarea economică și socială a majorității cetățenilor români nu s-a îmbunătățit suficient după aderarea din urmă cu 10 ani. Aceste cifre reprezintă un mare capital de imagine pentru încrederea investitorilor occidentali în servicii de IT din România și reprezintă un barometru neoficial dar foarte important de măsurare a gradului de civilizație și dezvoltare.

Datelor furnizate de Eurostat arată că în Bulgaria 27,7% dintre specialiștii IT&C din 2015 erau femei, iar în România ponderea acestora era de 27,2%. Pe locul al treilea s-a situat Letonia, cu ponderea de 24,7% a femeilor din zona activităților IT&C.
Statele din Uniune care se află la polul opus sunt: Cehia, cu o pondere de 9,9%, Slovacia, cu o pondere de 11,4% și Ungaria, cu o pondere de 11,9%. Media Uniunii Europene era de 16,1%.

Eurosat mai arată că în 2015 erau în jur de 8 milioane de specialiști IT&C pe piața muncii din Uniune. România a fost pe un loc fruntaș și în ceea ce privește ponderea fetelor în rândul studenților la specializări ce țin de pregătirea IT&C precum Matematică – Informatică sau Informatică Economică – Cibernetică.