Toate programele au bug-uri, care pot avea un impact major sau minor asupra utilizatorului. Un astfel de bug se numeste “Memory Leak” ( Scurgere de Memorie). Acest bug isi face aparitia cand programul folosit nu elibereaza memoria folosita dupa terminarea procesului. Dupa un timp, scurgerile de memorie afecteaza nu numai programul utilizat dar si OS-ul (operating system) pe care acesta functioneaza. O scurgere mai mare rezulta un timp de asteptare enorm pentru raspunderea unui proces simplu. Dupa un timp aplicatia / programul si diferite parti ale OS-ului incep sa dea erori.

Windows elibereaza memoria alocata de aplicatie cand procesul este eliminat, in acest caz programele de scurta durata nu afecteaza performanta sistemului foarte mult. Dar, o scurgere intr-un proces de lunga durata precum Outlook, Explorer pot avea un impact major asupra fiabilitatii si poate forta utilizatorul sa restarteze Windows-ul pentru a face sistemul utilizabil.

Programele pot aloca memorie in numele acestora in mai multe feluri. Fiecare alocare de memorie poate rezulta intr-o scurgere daca nu este eliberata dupa folosire.

Pentru a verifica si detecta un “Memory Leak” ar fi indicat sa:

Monitorizam consumul de resurse ale aplicatiei in timp, utilizam Windows Task Manager si adaugam urmatoarele campuri: “Commit Size”, “Handles”, “User Objects” si “GDI Objects”.

Aceste coloane ne ajuta sa obesrvam si monitorizam folosirea resurselor in timp.

 

 

Urmatoarele unelte ne aduc informatii in detaliu si ne ajuta sa detectam si diagnosticam scurgeri pentru diferite tipuri de alocari in program:

Performance Monitor si Resource Monitor sunt parte din multe versiuni de Windows si pot monitoriza si arata grafice despre resurse folosite in timp.

UMDH, care este parte din Debugging Tools pentru Windows, analizeaza alocari de memorie pentru un proces si ne ajuta sa gasim scurgeri si alte modele de folosinta anormale.

Windows are incorporat un Memory Diagnostic Tool. Acesta este rulat automat daca Windows-ul detecteaza o problema de memorie, dar poate fii rulat si independent, daca se suspecteaza o problema.

Din meniul “Start” se poate tasta “memory”, si se selecteaza Windows Memory Diagnostic. Se poate alege restartarea sistemului si diagnoza, sau diagnoza dupa urmatorul restart al sistemului.

unealta windows pentru diagnosticarea memoriei

Microsoft recomanda numai userii avansati sa foloseasca astfel de unelte, scanarea “basic” fiind destul de eficienta pentru majoritatea userilor. Pentru accesarea optiunilor avansate apasati F1.        Urmatoarele optiuni pot fii modificate:

 

Test mix: alegerea tipului de test ce va fii rulat: basic, standard sau extended.

Cache: alegerea setarilor pentru cache: default, on sau off.

Pass count: de cate ori se repeta testul.

 

Cand totul este setat dupa dorinta utilizatorului se apasa F10 si testul incepe.