Nu plânge după Wanna cry!
Virusul devenit deja vedetă și botezat Wanna Cry a afectat luna aceasta sute de mii de computere a utilizatori din întreaga lume. Dincolo de speculațiile și de implicațiile la nivel geopolitic, (a apărut în perioada critică a alegerilor din Franța și a atacurilor cibernetice asupra unor instituții din Occident dar și din România) Wanna Cry nu este decât un virus nou conceput, așa cum au fost toate celelalte care i-au precedat și poate fi prevenit fără un efort sporit.
Wanna Cry este un atac de tip ramsomware care odată ajuns într-un dispozitiv inteligent de tip computer, server sau smartphone criptează toate fișierele blocând accesul utilizatorilor la ele. După ce virusul a criptat fișierele, afișează un mesaj prin care anunță victima că trebuie să plătească o suma de bani pentru decriptare. În prima faza este vorba de 300 de dolari, iar apoi suma crește cu fiecare ora care trece. Potrivit experților, atacul a fost încetinit deocamdată, dar pentru orice eventualitate, va arătăm regulile cele mai simple pentru a preveni atacurile:
- Actualizează-ți la zi sistemul de operare;
- Utilizează atent deschiderea fișierelor și link-urilor provenite din surse necunoscute, mai ales cele din mesajele e-mail.
- Salvează periodic copii de siguranță (backup) pentru datele importante;
Bineînțeles că este foarte important să utilizezi și un antivirus performant.
Printre cele mai performante programe de tip antivirus împotriva Wanna Cry se numără:
- ESET Smart Security
- Avira Free Antivirus 2017
- AVG Free 2017
- Avast Free Antivirus 2017
- Comodo Internet Security
- Norton Security
- Iobit Malware Fighter 5
- Windows Defender (testat pe Windows 10)
- BitDefender Internet Security 2017
Virusul Wanna Cry poate penetra sistemul nu doar prin vulnerabilităţile Windows, ci și printr-un atac phishing, ceea ce implică mailuri spam care au un atașament periculos. Pur și simplu, navigă cu atenţie pe net și nu deschide mailuri suspecte, necunoscute.