TREI SFERTURI DIN IT-ȘTII PLECAȚI S-AR ÎNTOARCE ÎN ROMÂNIA
Agenția națională de știri a publicat recent date oferite de DB Global Technology conform cărora peste trei sferturi (77%) dintre specialiștii IT români stabiliți în străinătate iau în calcul revenirea în țară.
Departamentul HR al companiei spune că 43% dintre cei chestionați se declară foarte puțin sau deloc informați cu privire la evoluția sectorului IT din România. Dintre cei care nu iau în considerare revenirea în România, 40% sunt de părere că ar fi FOARTE DIFICIL să economisească bani în țara natală.
Faptul că lucrătorii români din orice domeniu își doresc reîntoarcerea acasă nu este deloc o noutate. Doar mediul politic, principalul responsabil pentru discreptanțele adânci de pe piața forței de muncă, a abordat situația printr-o strategie de imagine invocând rațiuni naționaliste, pentru a ascunde faptul că românii nu mai sunt interesați de piața autohtonă de muncă. Nici cei care pleacă și nici cei care rămân.
Conform studiului citat de Agerpress, atât specialiștii români care ar fi dispuși să se întoarcă în țara, cât și cei care au revenit deja, au enumerat salariul, beneficiile extra salariale și oportunitățile de dezvoltare profesională printre cele mai importante criterii pe care își bazează decizia. De asemenea, 80% dintre cei care lucrează în statele UE consideră contextul politic, sistemul de sănătate și cel de educație drept principalii factori de decizie.
Estimările din domeniu, făcute publice în 2017 arată că industria IT din România se îndreaptă totuși spre venituri ce depășesc 4 miliarde de euro, iar prognozele indică posibile creșteri anuale de… MINIMUM 15% în următorii 3 – 5 ani. Lipsa specialiștilor de pe piața muncii va fi acoperită mai mult ca sigur de forță de muncă importată din Asia.